Stivelse i maten gir deg energi kroppen trenger, og er en viktig del av et balansert kosthold. Men for å holde vekten nede er det viktig at du inntar dette i moderate mengder. Overdrevet inntak av stivelsesholdige matvarer, medfører at vekten øker.

 
En liten teori om karbohydrater
Karbohydrater (også kalt sakkarider eller sukkerstoffer) er en viktig energikilde for kroppen.
Ca. 55 % av vårt daglige kosthold bør bestå av karbohydrater.
 
Fra et kjemisk ståsted, er det tre hovedgrupper:
  • Monosakkarider, som består av et enkelt molekyl (f.eks. glukose eller fruktose).
  • Disakkarider, som består av to molekyler (f. eks. sukrose = vanlig sukker, laktose = melkesukker).
  • Polysakkarider, som er lange kjeder av monosakkarider, som er forbundet sammen. Det mest kjente eksempelet er stivelse.
Mono- og disakkarider absorberes raskt i blodet og gir derfor hurtig tilgjengelig energi. De kalles raske karbohydrater.
Polysakkarider absorberes ikke så raskt og gir en langsommere stigning i blodets innhold av sukker. De kalles langsomme eller komplekse karbohydrater.
 
Når man følger et slankeprogram, er det viktig å spise med måtehold. Dette gjelder også antall karbohydrater. 

 
Produkter som har et høyt innhold av raske karbohydrater er ofte søte og usunne for helsen din.
Det beste er å redusere forbruket av dem så mye som mulig. Raske karbohydrater finnes i store mengder i for eksempel kjeks, godterier, sjokolade, syltetøy, kaker, desserter, tilberedte produkter, sjokoladebarer osv.
I frukt og juice finnes betydelige mengder raske karbohydater. Få er klar over at meieriprodukter også inneholder naturlige sukkerstoffer i form av laktose, så meieriprodukter bør også inntas i moderate mengder.
 
 
 
Langsomme karbohydrater finnes i brød, poteter, pasta, ris, hvete, couscous, osv. Selv om kroppen vår skal ha en viss tid for å trekke energi ut av disse karbohydratene, så danner de grunnlaget for vår energiforsyning. Merk deg at på lik linje med andre sukkerstoffer, så kan disse også gi en vektøkning om du spiser mer enn du klarer å forbrenne.