For de som ikke selv er overvektige, er det ofte vanskelig å forstå at det ikke alltid er så lett å gå ned i vekt. Å velge sunne matvarer, å motstå en smakfull kjeks som ligger der og roper på deg, kun spise en liten bit med sjokolade… det er ikke alltid så lett.

Mange slankedietter glemmer den psykologiske delen av prossessen, som ofte er langt viktigere å være klar over, enn hva man skal spise og ikke.   

Personlige vaner spiller en viktig rolle i evnen til å klare å styre vekten effektivt. Derfor er det ikke alle slankeprodukter og slankekurer som virker for alle. Nøkkelen til vektnedgang og klare å bli der ligger i å forstå de motiver som ligger bak valget av bestemte matvarer. Og selv flere små livsstilsendringer til sammen kan gjøre en stor forskjell.

Sagt på en enklere måte så kan folk deles inn i 9 ulike typer ”spisere”. Normalt vil man kunne gjenkjenne seg selv i minst en av typene. Avhengig av ditt humør, ditt kosthold eller periode i livet vil du føle deg mer på linje med en annen type. Vi vil lære deg hvordan du kan arbeide med den psykologiske delen av dette. Ved hjelp av disse typene ”spisere” kan du analysere ditt eget forhold til mat og lære hvordan du kan bli oppmerksom på de endringer som kan gjøre at du lykkes. Vi vilgi deg noen gode råd for hvordan du også kan få denne delen av din livsstil under kontroll!

Vi deler inn i 9 typer spisere: 
 
Helgenyteren – spiser sunt det meste av tiden, men føler at det er vanskelig å motstå de store fristelsene, spesielt i helgene
 • Velg én dag i helgen, hvor du skeier ut litt. Velg noe du liker ekstra godt denne ene dagen, og oppretthold den sunne livsstilen resten av helgen. 
 • Sørg for at du også får litt ekstra mosjon i helgen! 
Belønningsspiseren – er glad i mat og bruker mat, spesielt fet mat som f.eks. sjokolade og fløteis som belønning
 • Prøv å finn noe annet å belønne deg selv med! Et nytt antrekk, et magasin du liker å lese eller et fint smykke.
 • Mat som en belønning varer kun et øyeblikk. Etterpå føler du deg ofte skyldig, og du legger på de.
 • Hvis du vil belønne deg selv med mat, så gør det med noe sunt. Lag en fargerik salat, en fruktsalat, eller prøv å begrense din porsjon hvis du velger å spise noe usunt.
 • Hvis du ikke kunne motstå fristelsen, så ta en fettabsorberende tablett etter et fettrikt måltid: tenk på å minimere skaden! 
Bekvemmelighetsspiseren – manglende tid eller mulighet til å finne sunne alternativer medfører et overforbruk av ferdigretter med høyt fettinnhold
 • Et sunt måltid kan tilberedes på mindre tid enn det tar å bestille fastfood! Og så er det mye bedre for helsen din. 
 • Prøv å tilberede noe i helgen, eller når du har ekstra tid til rådighet. Lag en dobbelt porsjon og frys ned resten.
 • Nå får du kjøpt ferdig oppkuttet og frosne grønnsaker overalt. Sørg for at du har dem i kjøleskapet eller i fryseren. Du skal kun så vidt koke dem eller steke dem i litt olje, og vips har du den viktigste og sunneste delen av middagen klar. Tilsett kun litt kjøtt eller fisk, så er alt klart! Du kan også få poser med grønnsaker som er klare for å legges i mikroen eller i varmt vann. De inneholder ofte mer salt og fett enn friske grønnsaker, men det er bedre enn hamburger og kebab. 
 • Hvis du lager en stor porsjon suppe to ganger i uken, har du alltid en sunn lunsj eller middag klar på 5 minutter. Med et par skiver grovbrød tilm, så har du et sunnt måltid. 
Karbospiseren – Trangen til karbohydrater resulterer i overspisning etterfulgt av sultfølelse og energiunderskudd
 • Trangen til karboydrater er et vanlig problem i kampen mot kiloene. Når man spiser karboydrater, medfører det trang til enda flere karbohydrater. Det blir en vond sirkel. Prøve en 2 ukers kur uten karbohydrater. Ingen godterier, ingen hvit pasta/hvitt brød/ris og hold deg langt unna kjeksen! Hvis du spiser masse karbohydrater, stiger blodsukkeret ditt, og kroppen din produserer masse insulin, som igjen vil gi deg et energiunderskudd.
 • Prøv å spise sunne karbohydrater, de vi kaller langsomme karbohydrater. Fullkornsbrød, frukt, fullkornspasta og brun ris.
 • Hvis du mener du er en karbospiser, så er Karboblokkeren noe for deg. Om du tar den før måltidet, kan du redusere sukkeropptakelsen i blodet med opptil 66 %. Vær oppmerksom på at den kun reduserer opptaket av de langsomme karbohydratene, så den hjelper deg ikke om du skal spise en pose smågodt!
Energispiseren – krever et høyt inntak av karbohydrater for å dekke energibehovet og tilfredstille appetitten
 • Spis mer grønnsaker! Grønnsaker er sunne og har et lavt kaloriinnhold. Prøv å spise grønnsaker til lunsj og middag. En deilig salat til lunsj eller noen grønnsaker i sandwichen. Om du lager varm mat skal du bruke minst 200 g grønnsaker per person. Ved å spise flere grønnsaker spiser du færre karbohydrater.
 • Hvis du har problemer med å redusere karbohydratene, prøv Karboblokkeren. Om du tar en tablett før måltidet, kan den redusere opptaket med sukker opptil 66 %. Om du prøver å kutte litt ned på brød, pasta eller poteter, vil Karboblokkeren også gi en ekstra dytt på vektnedgangen også.
Den uorganiserete spiseren – en hektisk livsstil medfører at man spiser underveis og får et karborikt kosthold
 • Husk å spise i løpet av dagen, ellers vil du kompensere for dette om kvelden. Om du klarer, så ta litt sunn mat og sunn snacks med deg på veien. Om du må kjøpe noe, så velg sunne alternativer. Det finnes steder som tilbyr sunne supper, salater og sandwicher. Det kan være et sunt måltid selv om du spiser ute!
Overspiseren – matelskeren med en stor appetitt, som har vanskeligheter med å ikke overspise
 • For det meste spiser overspiseren også for fort. Prøv å spise litt langsommere. Tell hvor mange ganger du tygger maten din. Du skal tygge hver bit minst 10-15 ganger, pust rolig inn og ut og ta neste bit. Da vil du spise mindre.
 • Prøv å gå fra bordet etter en porsjon. Når du har spist en normal porsjon, prøv å rydde bordet med en gang, vask opp eller gå en tur. Magen bruker 20 minutter på å gi signal til hjernen din om at den er mett. Du må gi deg den tiden. Det hjelper å pusse tennene raskt etter måltidet, da mentholsmaken reduserer appetitten
 • Hvis du ikke kan kutte ned på dine porsjoner, så prøv Apetittdemperen. Den kan hjelpe deg å føle deg mer mett og forbli mett i lengere tid.
Sulteren – Sliter ikke med å begrense det daglige matinntaket, men sliter med å regulere appetitten og klare å unngå fristelser
 • Vær ikke for hard mot deg selv. Dietten din må ikke være for streng. Om du sulter deg, vil du ikke klare å motstå fristelser. Tillat deg selv en godbit en gang innimellom og du vil lettere holde vekten over tid.
Autospiseren – Spiser regelmessig hele dagen igjennom uten å registrere det, uavhengig av om man er sulten eller ikke
 • Prøv å skrive ned hva du spiser i løpet av 3 dager. Du vil bli overrasket over hvor mye du får i deg. Skjær ned på godterier, kaker eller store mengder brød. En regelmessig kostplan er svært vigtig for å gå ned i vekt, og ikke gå opp. Måltidene bør være balanserte, og mellom måltidene kan du ta en sunn snacks. Se i de daglige kostplanene for å finne et godt eksempel.